placek rafaelo

site
Klub Szczęśliwego Maluszka

*Ulubione danie?? Mam kilka: danie chińskie, placki ziemniaczane, pierogi z truskawkami i bitą śmietaną,.. A ulubione danie niedzielne to kotlecik z piersi kurczaka + fryteczki + sałatka wisenna mniam
*Słodycze: dałabym wszystko za Toffiefie i żelki ale ogólnie to lubie wszystko-czekolada z orzechami laskowymi, Merci, Rafaello i Ferrero też szybko znikają mi z półki i nie wiem dlaczego:P

Ciasta? Numero uno - sernik - go nic nie przebije. Ostatnio strasznie polubiłem szarlotkę, ale kto jej nie lubi Bardzo dobre są też placki z kruszanką (szczególnie sama kruszanka ) w wykonaniu mojej mamy lub/i babci. A jak prócz kruszanki są tam jabłka lub mak, to już w ogóle jest miodzio No właśnie, mak. A jak mak to makowiec - też pyszny No i na zakończenie jeszcze jedno - Rafaello - nazwa wskazuje na te takie kuleczki kokosowe, ale nie o to mi chodzi Chociaż to ciasto (placek to to nie jest) jet do nich podobne - też kokosowe
Ja sam też nie piekę, chociaż jak mam przepis to umiem Kiedyś nawet się zabrałem za zrobienie jakiegoś ciasta, to wszystkim tak smakowało, że mi kazali na imieniny kogoś upiec <lans>

A dzisiaj sobie przypomniałem o jeszcze jednym dziwnym moim smakołyku - jogurt z kakao Może nie jest to jakoś super dziwne, ale nie słyszałem żeby ktoś inny coś takiego jadł Dodam tylko że jogurt owocowy, najlepiej gruszkowo-jabłkowy

Podaje przepis na rafaello mniam mniam

Składniki

• 2 duże paczki (koniecznie!!!!!) Krakersów LAJKONIK
• 200 g wiórek kokosowych
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1/2 l mleka
• 250 g masła roślinnego
• 3/4 szklanki cukru
• 2 żółtka
• 2 płaskie łyżki mąki pszennej
• 2 czubate łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem zmiksować.

2. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, dodać przygotowaną masę. Gotować do konsystencji budyniu. Wystudzić.

3. Zmiksować masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać 3/4 porcji wiórek kokosowych i wymieszać.

4. Następnie na dnie formy ułożyć krakersy, na nie wyłożyć 1/3 porcji masy, na to znów krakersy, następną porcję masy, znów krakersy i ostatnią warstwę tworzy masa. Wierch posypać resztą wiórek kokosowych i wstawić do lodówki na 3 godziny.

5. NIE MA PRAWA SIĘ NIE UDAĆ Trzeba tylko pamiętać, aby były to Super Krakersy LAJKONIK, bo inne za bardzo wchłaniają wilgoć i placek robi sie "papkowaty".

Pychotka


masz super przepis na Rafaello :oops: plisssssss możesz ten przepis umieścić tu :roll: :D życzysz, masz :D

RAFAELLO

spód:
4 jaja (kurze :wink: ), 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piec ciasto w piekarniku w blaszce sernikowej, około 30 minut.

wierzch:
4 białka (też kurze :wink: ), 1 szklanka cukru pudru, 200 gram wiórek kokosowych.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, na koniec wiórki i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę sernikową, wyłożoną pergaminem.
Piec około 25 minut.

krem:
pół litra mleka, 6-7 łyżeczek cukru, 1 cukier waniliowy, 1 margaryna lub masło roślinne,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 2 łyżki mąki zwykłej.
Żółtka, cukier, mąkę z odrobiną mleka rozrobić na jednolitą masę.
Zmieszać z resztą mleka i zagotować.
Ostudzić i połączyć z margaryną.

Składać warstwami, najpierw biszkopt, potem krem i na krem placek kokosowy.

zaprosić przyjaciółkę, przyjaciela, zadzwonić do toli... powiedzieć, że wyszło i zjeść ze smakiem :D


  To moja druga wielkanoc w domu rodzinnym męża i tam na śniadanko wielkanocne je sie żurek z święconą kiełbaską, jajkiem, chrzanem i co tam komu do głowy przyjdzie. Dla mnie ten żurek to szok, bo u nas nigdy się go na wielkanoc nie gotuje.
A tak poza tym to piekę tylko placek jeden (rafaello migdałowe, mniam)robimy sałatkę i jajca faszerowane, pierwszy dzień świąt spędzamy u moich rodziców a tam jest wszystko, dużo i mniamusne.

~Gośka i Karolek~

Dot.: Maturzystki 2008 . . .
  a ja chyba placka nie zdaze zrobic na jutro :D
a to bedzie tragedia, bo ludzie kochaja moje rafaello i od miesiaca sie o nie pytaja xD

haha!! :D i bedzie nowy watek ale fajnie

a jak ja mam rpzemdioty pod soba napisane to tez musze pisac? XDD

i w ogole fajnie jest jak jest fajnie...

trzeba isc do nauki? :/

A jedliście placek RAFAELLO?? Bo mama go czasami robi i jest PYSZNIUTKI Smakuje jak nasze prawdziwe Rafaello tylko w troszkę wiekszej formie <mniam>

W takim bądź razie, Kyle „pobił ją” jeśli chodzi o brak cierpliwości. W końcu sama mary postarała się o zapełnienie swego wolnego czasu, raczej nudnymi zajęciami – wczoraj jednak pochwyciła starą, zakurzoną książkę kucharską, której Harry z pewnością nie używał w ciągu ostatnich lat i przekserowała sobie parę, ciekawych przepisów - jeden na kuleczki rafaello. Grunt w tym, że gdy już się za nie zabrała, wyszły jej raczej… Placki, aczkolwiek równie pyszne co sklepowe przysmaki. Choć wystarczyło tylko by ojciec wrócił z pracy, a cały deser zniknął w mgnieniu oka. Merloes nie załapała się praktycznie na nic, nie licząc pysznego kremu, który podjadała podczas „tworzenia”.
Dziewczyna czekała dzielnie, jednak znużenie sprawiło, iż po dłuższych chwili zaczęła bujać się w rytmie pięta-palce, pięta-palce. Właściwie, nie trwało to zbyt długo, gdyż z daleka usłyszała ciepły głosy – jak zakładała – pani Ateara’y, szybkie kroki na terakocie w przedpokoju i skrzypnięcie drzwi, a których wyłoniła się Indianka. Brunetka przywitała ją słodkim uśmiechem.
- Dzień dobry – oznajmiła się swym lekkim, przyjaznym tonem. Nikt nie musiał jej zmuszać by weszła do środka.
- Tak, Mary. I dziękuję… Chętnie na niego poczekam – sprostowała, w międzyczasie ściągnęła j beżowy płaszczyk. W pomieszczeniu było strasznie duszno – tak jakby nikt w nim nie wietrzył od dawien dawna.
- Bardzo miło mi panią poznać. Kyle… Sporo opowiadał – rzuciła, spoglądając na kobietę. Wyglądała jak jedna z tych świetnych, nieco ekscentrycznych mam, które dla swego potomstwa zawsze chcą jak najlepiej. W każdym razie po chwili wilczyca rzuciła okiem w stronę salonu, natrafiając na młodszego z braci, Quil’a, nadal bacznie wpatrzonego w odbiornik.

zrobiłam placek -Rafaello z przepisu Landrynki jeszcze nie wiem czy dobre, bo siedzi w lodówce...

Dziewczyny, mogłybyście podać jeszcze przepis na Rafaello?:)
Będę wdzięczna :lol:
Placek karmelowy na pewno upieczemy :D

witanko,
to zaczynamy tortowo
moja mama jest nowoczesna babka i wiekszosc swoich sprawdzonych przepisow ma w wordzie :roll:
wiec ja tylko ctr c ctrl v :lol:

Krem czekoladowy
200g czekolady rozpuścić, zagotować 0,5l. mleka, z 7 żółtek i 70g cukru zrobić kogel mogel, dodać 45g mąki ziemniaczanej, dodać połowę gorącego mleka rozmieszać, zagotować z resztą mleka dodać czekoladę i 45g masła.

Masa serowa do tortu
1 szklanka cukru, 2 serki śmietankowe, 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka masła.
Utrzeć masło z cukrem i serkami, na końcu dodać mleko w proszku


Krem Rafaello
0,5 l. świeżej śmietany 18% , 10 dag białej czekolady, 20 dag wiórek kokosowych, 2 torebki śnieżynki (Zagęszczacz do śmietany)
Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, ostudzić. Zmiksować ze śnieżynką. Ręcznie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt lub do kruchych babeczek.


Tort bananowy
Spód biszkoptowy lekko nasączony.
1kg. bananów dobrze dojrzałych,1 szklanka cukru, 4 różne galaretki, 3 jajka, 20 dag margaryny lub masła.
Masło utrzeć z żółtkami, bananami i cukrem, dodać rozpuszczoną w szklance wody galaretkę (najlepiej pasującą do bananów), zmiksować i wylać na biszkopt, włożyć do zastygnięcia do lodówki. Na tę warstwę wylać 2 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, włożyć do zastygnięcia do lodówki. Ubić 3 białka na sztywno i dodać do nich 3 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, włożyć do lodówki. Po zastygnięciu udekorować bananem i zalać 4 galaretką. Schłodzić.
Uwaga!
Rozpuścić galaretki tzn. zrobić je zgodnie z instrukcją.


Tort z kremówką i galaretką
Upiec biszkopt z 7 jaj.
Masa: 250 g sera mielonego, &frac12; szklanki cukru pudru, &frac12; l. śmietany kremówki,1 galaretka cytrynowa.
Galaretkę ugotować w &frac12; szklanki wody. Śmietanę ubić dodać cukier, ser i tężejącą galaretkę.
Przełożyć masą tort.
Zrobić posypkę na wierzch: 10 dag wiórków kokosowych +1 łyżka cukru+ 1 łyżka masła zrumienić na patelni , przestudzić , posypać tort.

Tort śmietankowy
Ciasto:8 jaj, 35 dag. cukru, 20 dag mąki, 10 dag. masła. Żółtka ucierać z cukrem naparze, aż masa zgęstnieje. Masło roztopić, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę dodać do masy i wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec w tortownicy 35mi w temp.180 st.C.
Masa:1/2 litra kremówki ubić z cukrem pudrem, 4 łyżki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. 40 dag. serka zmielonego, wymieszanego z e skórką cytrynową, sokiem z cytryny i żelatyną. Ostrożnie wymieszać z bitą śmietaną.
Ciasto przekroić na 3 krążki nasączyć zimną herbatą, posmarować kremem.


Tort serowo-jogurtowy z owocami
2 cienkie krążki biszkoptowe
3 galaretki truskawkowe
1 litr jogurtu naturalnego
Waniliowy serek homogenizowany – 25 dag.
15 dag cukru pudru
Cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
&frac12; kg truskawek i &frac12; kg brzoskwiń w syropie.
Serek zmiksowac z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, podzielić na pół. Truskawki oczyścic, 1/3 podzielić na kawałki, brzoskwinie 1/3 podzielić na kawałki. Pokrojone owoce dodać do połowy masy.
Galaretki truskawkowe ugotować, ostudzić, podzielić na pół. Na krążek biszkoptowy wyłożyć masę z owocami, zalać połową galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Resztę brzoskwiń pokroić na duże kawałki. Na drugi krążek biszkoptu wyłożyć połowę masy jogurtowej bez owoców. Na wierzch wylać galaretkę, jak się zetnie przykryć resztą masy jogurtowej, wyłożyć pozostałe owoce.

Tort Wioli (Wiola to kumpela mojej mamy :lol: )
Biszkopt: 4jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka , do tego dodać wymieszane: mąkę kakao, proszek delikatnie wymieszać. Wlac na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypan a tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st.C.
Można też zrobić biały biszkopt:
4jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotować j.w.
Biszkopty po wystygnięciu przekroić na 2, Lu jak się uda na 3 placki, nasączyć winem lub sokiem cytrynowym z wódką.
Masa: Z &frac12; l. mleka odlać szklankę resztę zagotować z 15 dag. cukru i 2 cukrami waniliowymi. Do reszty mleka wsypać po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej. Dobrze wymieszać. Ugotować budyń. Do takiej gorącej masy dodać 3 żółtka szybko ucierając mikserem, żeby się nie zwarzyły. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę do ubitych białek wsypać 4 łyżki cukru i dalej ubijać na sztywno.
Wsypać bakalie i zapiec w temperaturze 150st. C przez 35-45min. Aż do zarumienienia się białka.
Utrzeć 2 kostki masła na pulchną masę, następnie dodawać wystudzony budyń zmiksować na pulchną masę, na końcu dodać spirytus ok. 50 g.
Nasączone placki przełożyć masą. Górny placek posmarować cienko masą, na to położyć wystudzoną bezę. Posmarować boki.


smacznego ;)


All right reserved.
© Klub Szczęśliwego Maluszka & Zdrowie